This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Vélemény: Ügyet csinálni a komolyan vett gólyatáborból

Idén én is részt veszek egy egyetemi gólyatábor szervezésében és anélkül, hogy kifejezett szándékom lenne védeni a BME HK-t, szeretném megmutatni, miért _lehetett_ jogos az ilyen adatok elkérése. Nem törvényességről beszélek, ahhoz nem értek.

Reposzt az Átlátszó Oktatás bejegyzésére.

Advertisement
  • Gipsz Jakab 18 éves, jászkunhalasberényaszádi, frissen érettségizett. A szülei szigorú erkölcsi normák szerint nevelték, a nőkkel tisztelettel bánik. A halk, minőségi jazz/klasszikus zenét szereti, az osztály legjobban keringőző fiúja.
  • Beton József 21 éves, budapesti, lassan három éve érettségizett. Egyedül, albérletben, saját pénzéből él, partyarc, bulizik, egyéjszakás kalandjai vannak. Mindegy a zene neki, csak a mélynyomó ütemre dübörögjön, mert táncolni azt nem tud.
Advertisement

Gipsz Jakab és Beton József is mennek gólyatáborba, valahogy mindkettejüket ki kell szolgálni - igen, mi szolgáltatást nyújtunk, miközben mindenki [mi is] jól érzi magát - jó programokkal, de totál egyértelmű, hogy a két srác nem ugyanabban leli majd örömét. Ez az "erkölcsteszt" legalább kezdetlegesen megmutatja, ki mennyire bevállalós, kell-e attól tartani, hogy a bokorban megerőszakol egy részeg gólyalányt, lehet-e rá számítani, ha helyzet van és nincs ott felsőbbéves. Ráadásul azt lehet bekamuzni, amit nem szégyellsz.

Az egészalakos fotót jogosan lehet túlzásnak érezni, szerintem egy arckép bőven elég volna, de mivel az ember soha nem néz ki úgy, mint a diákigazolványképeken, jogosnak tartom, hogy nem igazolványképet kértek.

Advertisement
Illustration for article titled Vélemény: Ügyet csinálni a komolyan vett gólyatáborból

A gólyatábornak két funkciója van: szórakoztatás és - ami ennél fontosabb - csapatépítés, ismerkedés. Egy kevésbé szociális karon (bármelyik mérnök, informatikus, matek, fizika, etc...) beérkezik 200-1000 gólya, akik most hagyják el először a családi, gimnáziumi közeget és nem ismernek senkit az egyetemen. Valahogy össze kell őket szoktatni, el kell mondani nekik, hogy kérjenek egymástól segítséget.

Advertisement

Viszont amikor Gipsz Jakabnak azt mondod, hogy "Kend be magad vastagon naptejjel, a többiek meg megszórnak liszttel", nem hajlandó rá. Aztán már kevésbé bátran megkéred, hogy szerezze meg ANNAK a lánynak a köldökpiercingjét (mi a frász az a piercing? Ja, az a kis fémdarab a köldökében!) megint elutasítja. Harmadszor már csak arra kéred, hogy kemény rockzenére táncoljon, akkor rájön, hogy ez az egész szar és pityeregve hazamegy.

Advertisement

A szervezők ebben a pillanatban vallottak kudarcot, mert valaki rosszul érezte magát a gólyatáborban, nem tudtuk elősegíteni a beilleszkedését, regisztrálni már úgy fog, hogy 200-1000 emberről tudja, hogy lent volt a GT-ben és kirekesztett marad.

Beton Jóska a naptejes feladat során önmaga szórja kilójával a lisztet lehetőség szerint úgy, hogy az arcán két centi vastag tésztaréteg maradjon, a köldökpiercing mellé elhozza a csaj intim- és fülpiercingjét is, a rockzenés tánc során meg esetlenül, de viccesen rázza a metálvillát. Ő az egyetemi évek alatt mindig talál valakit, akitől elkérheti a jegyzetet, húzóarca lesz bármelyik egyetemi bulinak.

Advertisement

Személy szerint én Gipsz Jakabbal szimpatizálok inkább, de Beton Jóskát egyszerűbb kezelni, nem jelent kihívást szórakoztatni őt.

Mindezek mellett folyamatosan ügyelnünk kell a gólyák épségére, akár hajnali három, akár délután 2 óra van, észnél kell lenni, ismerni azt a 8-20 gólyát, akit te felsőbbévesként a szárnyaid alá vettél - lásd: fotók. Nem szabad hagynunk, hogy egyedül üldögéljen egy sarokban, hanem rá kell vennünk, hogy tartson a többiekkel, igyon meg a szervezőkkel egy sört, vagy legfeljebb aludjon egy órácskát; csak ne üljön tétlenül.

Advertisement

Szóval amikor másfél-két oldalas írások születnek arról, hogy egy HÖK mennyire züllött, vagy a HÖK milyen rosszat akar a bárkinek, némiképp visszás nem látni szinte egyetlen, objektíven mérlegelő cikket sem.

Share This Story

Get our newsletter